Monday, August 10, 2009

SAINS ANGKASA
Oleh : Aslan Rafie (6A2)
SMK Agama Sibu


Mukadimah:

RUANG angkasa yang cukup luas sebenarnya penuh misteri. Sebab itulah banyak negara berlumba-lumba membuat penerokaan bagi merungkai misteri tersebut dan sains adalah platform yang membawa mereka ke sana.


Malaysia menerusi Agensi Angkasa Negara (Angkasa) juga sudah memulakan langkah ke arah itu dan ia sebenarnya untuk tamadun sains angkasa negara masa akan datang. Wartawan Utusan Malaysia, LAUPA JUNUS membawa satu fokus mengenai bidang kajian sains angkasa negara dan kaitannya dengan projek angkasawan bagi merealisasikan perkembangan sains angkasa di negara ini.


Terlalu banyak perkara misteri yang ingin diketahui oleh manusia terutama saintis mengenai angkasa dan isi kandungnya.Antaranya ialah berapakah usia alam ini termasuk angkasa dan salah satu kaedah menganggarkannya ialah melalui kajian organisma mikro (seni). Malah, penemuan manusia mengenai angkasa ketika ini hanyalah satu peratus berbanding 99 peratus belum diketahui.


Sebab itu, manusia telah lama meneropong ke angkasa dan kemudian melakukan eksplorasi bagi mengetahui apakah yang wujud di luar sana. Penemuan demi penemuan oleh manusia membolehkan mereka merumuskan beberapa perkara meskipun belum ada kepastian mengenainya.Ada yang menganggarkan dunia telah berusia lebih 4 bilion tahun berdasarkan beberapa penemuan termasuk bakteria.

Penemuan tersebut bukan sahaja di kawasan ruang angkasa tetapi termasuk objek yang menunjukkan bahawa terdapat kehidupan lain, selain yang ada di Bumi. Misalnya, salah satu bulan planet Musytari, Eropa yang diselaputi ais setebal beberapa kilometer dengan bahagian bawahnya mempunyai cairan.

Ini telah membawa kepada munculnya pendapat yang kemungkinan terdapat hidupan di planet berkenaan. Sebab itulah, usaha merungkai misteri di angkasa terus dilakukan oleh banyak negara yang berkemampuan, termasuk saintis dari negara ini.

Malaysia, kini boleh berbangga dengan pencapaiannya dalam bidang sains dengan wujudnya Agensi Angkasa Negara (Angkasa) yang dahulunya dikenali sebagai Bahagian Kajian Angkasa Sains Angkasa (BAKSA). Ketua Pengarah Angkasa, Prof. Datuk Dr. Mazlan Othman menjelaskan, bidang sains angkasa mencakupi ruang lingkup yang luas termasuk sains atmosfera (kajian ke atas perhubungan antara matahari dan bumi), cuaca, kehidupan extra terestrial dan bermacam-macam lagi. Di bawah bidang sains angkasa ialah astronomi, sains atmosfera, kajian cuaca, ekso biologi, perubahan angkasa dan sebagainya

Astronomi ialah kajian mengenai bintang dan galaksi yang dilakukan menggunakan teleskop oleh astronomer atau ahli astronomi. Ia berbeza dengan bidang astrologi yang menilik nasib menerusi peta bintang. Kajian angkasa bermula sekian lama berdasarkan beberapa peralatan astronomi yang wujud sebelum ini seperti jam dan kalendar yang wujud sebelum tamadun Aztec.

Malah, sebelum perkembangan bidang fizik, manusia telah terlibat dalam bidang astronomi. Pencerapan angkasa untuk menghasilkan kalendar yang sangat tepat adalah bukti bidang ini telah bermula awal. Justeru kajian sains angkasa di negara ini perlu diperhebatkan, bukan sahaja untuk membolehkan Malaysia bersaing dalam pembangunan teknologi angkasa lepas tetapi juga bagi meningkatkan pembangunan sumber manusia untuk jangka panjang.

Teknologi satelit dan yang berkaitan dengannya memberi pulangan terus kepada orang ramai dalam bentuk komunikasi dan pencerapan Angkasa juga akan memfokuskan kepada teknologi roket supaya satu masa nanti, negara ini memiliki kepakaran dalam teknologi berkenaan.
Malaysia mungkin tidak memerlukan banyak ahli astronomer, cukup hanya 20 orang. Tetapi secara keseluruhannya banyak pakar dalam cabang sains angkasa lain yang diperlukan termasuk kejuruteraan angkasa, kejuruteraan satelit dan komponen-komponennya seperti solar panel, perisian, bateri, kamera, serta geologi angkasa, biologi angkasa, pakar cuaca dan atmosfera serta undang-undang angkasa.

Tidak sukar untuk memupuk minat rakyat negara ini kepada bidang sains angkasa. Penerokaan manusia ke angkasa dan pencerapan langit sangat menarik minat kepada rakyat negara ini dan boleh dianggap sebagai faktor pencetus untuk mereka menceburi bidang tersebut secara serius.

Gambar-gambar objek sangat cantik dan berseni, ini yang seronok kerana terlalu banyak misteri yang belum terungkai di luar sana. Selain itu, persoalan sama ada terdapat kehidupan di luar bumi ini juga menarik minat yang diharap dapat menggalakkan orang ramai terutama kanak-kanak memilih bidang ini sebagai kerjaya.

Kita memang mempelajari dan mengetahui mengenai planet Marikh. Tetapi mengapa dan apakah kaitannya dengan kita? Sebab anak cucu kita nanti akan melihat manusia sampai ke Marikh.Kita juga sudah mengorak langkah supaya mereka nanti boleh juga terlibat sebagai angkasawan dan menyertai misi seumpama itu. Ilmu angkasa sering menarik minat kanak-kanak dan mereka akan terus bertanya beberapa persoalan misteri di angkasa yang sering mereka dengar seperti UFO (Unidentified Flying Object).

Sains angkasa dapat dilihat secara holistik iaitu ia bukan dilihat dari segi pembangunan teknologi semata-mata tetapi memberi faedah secara langsung kepada manusia.

FOKUS:
Malaysia mungkin masih jauh jika mahu dibandingkan dengan rakannya-China dalam bidang penerokaan angkasa lepas.China kini sedang bersiap sedia untuk mnghntar angkasawan ke angkasa lepas dan mnjadiknnya negara ke tiga di dunia slps Amerika Syarikat dan Rusia.

Penubuhan Agensi Angkasa Negara (AAN) mmbktikn ksngguhan negara kita mnerokai angkasa lepas & teknologi-tknologi yg brkaitan dgnnya terutamanya brkaitan aeroangkasa Kajian Sains AngkasaMerupakan pakej saintifik yang kajiannya diadakan di angkasa lepas dan melibatkan saintis dalam bidang sains fizik.

Sebuah syarikat tempatan bersama rakan kongsi luar negara bercadang menubuhkan sebuah universiti bernilai RM6.1 bilion yang mengkhusus pengajian sains angkasa lepas. Ketua Pegawai Eksekutif Next Systems Sdn. Bhd., Noor Faizal Abdul Samad berkata, cadangan penubuhan universiti itu, yang masih di peringkat perbincangan dengan rakan kongsi luar negara, akan dikemukakan kepada kerajaan setelah segala perancangan selesai.

Sebuah kawasan seluas 1,000 hektar di Kota Tinggi telah dikenal pasti untuk pembinaan universiti yang akan dikenali sebagai Universiti Sains Angkasa Lepas Malaysia (UniSam). Jika cadangan terhadap penubuhan UniSam itu diterima, Malaysia akan muncul sebagai negara ketiga di dunia yang mempunyai universiti sains angkasa lepas selepas Embry Riddle Aeronautical University di Florida dan International Space University, Strasbourg, Perancis.

Noor Faizal berkata, penubuhan universiti bertujuan mengembalikan era kegemilangan Islam di dalam bidang sains angkasa lepas seperti astronomi dan lain-lain. Sains angkasa lepas, tidak hanya berkait dengan perkara-perkara di angkasa lepas tetapi turut merangkumi pelbagai perkara serta teknologi yang kini digunakan dengan meluas oleh manusia di bumi. Beliau memberikan contoh mudah iaitu bateri “Lithium” yang menurutnya adalah satu teknologi yang tercipta hasil kajian pihak berkuasa angkasa lepas Amerika Syarikat, NASA, ketika di angkasa lepas.

Teknologi sains angkasa lepas itu amat penting kerana ia telah berkembang kepada teknologi-teknologi lain yang memberikan faedah kepada manusia.UniSam yang akan berteraskan kepada kajian akan membantu Malaysia meneroka teknologi-teknologi tersebut. Noor Faizal berkata, UniSam akan mempunyai lapan fakulti meliputi bidang-bidang kritikal di dalam kajian sains angkasa lepas seperti Kejuruteraan Angkasa Lepas dan Aeronautik, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Biologi, Bio Molekular dan Perubatan.

Bidang-bidang lain termasuklah Kejuruteraan Kimia dan Bio Kimia, Kejuruteraan Komputer, Robotik dan Perisian, Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik, Kejuruteraan Geologi, Atmosferik dan Planetari dan Kejuruteraan Matematik, Fizik dan Astronomi. Malaysia bercadang menarik saintis-saintis sains angkasa lepas Islam yang terkenal di dunia seperti Prof. Ahmed Zemail, Prof. Ibrahim Semiz dan beberapa saintis terkenal untuk berkhidmat di UniSam. Fakulti-fakulti terbabit, katanya, akan mempunyai 29 buah makmal yang dilengkapi dengan peralatan paling moden di Malaysia dan rantau bagi membolehkan projek-projek penyelidikan penuntutnya.

Di antara peralatan-peralatan yang dicadangkan untuk dibina di UniSam merupakan teknologi-teknologi ulung seperti Fusion Reactor atau Thermonuclear Reactor, Linear Collider, Large Binocular Telescope-Neural Network Telescope, High Performance Computing (HPC), Supersonic Wind Tunnel dan makmal simulasi 3D. Pembinaan makmal dan peralatan berteknologi canggih di UniSam serta kehadiran saintis sains angkasa lepas terkemuka antarabangsa akan menjadikan universiti berkenaan sebagai pusat rujukan kepada saintis dalam dan luar negara. Ini akan menjadikan Malaysia sebagai pusat rujukan kepada kajian sains angkasa lepas.


Masalah Memperluaskan Industri Ini:
kurang minat.
masyarakat krang mnat dlm bdang ini.
Kurang kpkaran dlm bdang trsbt.
Kos yg dgunakn amat tinggi.


Usaha Untk Memajukn Industri.
1.Penbhan Planeterium Negara.

Mrupkn lngkh krajaaan untk mnyedia infrastruktur yg dprlkn bagi pkmbgn & pmbngnan sains angkasa di ngara ini. Untk mcpai traf ngara maju,Malaysia juga x boleh ktggalan dlm bdang sains & tknologi tutamanya sains & tknlogi angkasa.bagi mncpai wwasan 2020 kita prlu hsilkn msyarakt saintifik & progresif yg inovatif & brwwasan .


2.Gaklakn pnglbatan syarikat swasta dlm program.
Syarikt & institusi prlu mlibtkn diri dlm program angkasa luar ngara yg trpilih yg slaras dgn kkuatn saintifik & industri tmptn.


3.Kerjasma Antarabangsa.
mewujudkn prhbungan rasmi dgn agensi2 angkasa di Eropah,Asia & Amerika dlm program,atau projek bagi mmblhkn pnyertaan saintifik & industri Malaysia dlm projek2 yg slaras dgn starategi sains & indstri Malaysia.

RUMUSAN :
Jelaslah bahawa sains angkasa juga amat pnting untk khidupan manusia lebih-lebih lagi untuk masa akan datang.Sains angkasa bukanlah hanya untuk ilmu-ilmu yang tertentu sahaja,tetapi ianya merangkumi pelbagai aspek yang dikaji di dunia ini seperti astronomi.ilmu kaji Bumi,& sebagainya.Kos yang amat tinggi juga merupakan antara faktor mengapa manusia tidak minat dalam bidang ini.

***Nota ini telah dibuat berdasarkan rujukan tulisan di laman web dan beberapa petikan nota yang telah diedit dari penulis sebenar. Harap Maklum***

No comments: